disciplina RELIGIE

Va prezentam in urmatoarele randuri istoricul parohiei Zarnesti de Slanic, una din localitatile comunei noastre. Pentru mai multe detalii sau orice alte informatii scrieti la mihaipopa24@yahoo.com. va multumim si lectura placuta!

 

 

 

 

ISTORICUL PAROHIEI ZĂRNEȘTI

 

 

Nu se cunoaște cu exactitate data înființării parohiei Zărnești, dar prima biserică din satul Zărneşti de Slănic de care se face pomenire în documente încă din anul 1779, era situată în satul Vlădeni, dincolo de râul Slănic, la poalele dealului.

Parohia noastră se situează de o parte şi de alta a drumului judeţean Buzău-Lopătari, la 17 km de municipiul Buzău, având aproximativ 350 de familii, corespunzând satului Zărneşti de Slănic, comuna Cernăteşti.

Parohia Zărnești își desfășoară activitatea în biserica de lemn cu hramul ,,Sfinții împărați Constantin și Elena.

Dintre personalitățile importante ale parohiei noastre amintim pe renumitul pictor de biserici Stefan Hanganu, dar și pe vrednicul de amintire preot Teofil Dumitrescu, fost director al Seminarului Teologic Buzău și vicar al Episcopiei Buzăului și Vrancei.

An de an, de Ziua Eroilor, parohia noastră cinstește la monumentul eroilor pe înaintașii noștri care s-au jertfit pentru țară (edificiu renovat și transferat în anul 2002 într-o poziţie vizibilă, aducându-i-se importante îmbunătăţiri: postament placat cu marmură, gard din fier forjat, acoperiş de tablă modelată în solzi. Pe două laturi ale monumentului au fost consemnate numele unui număr de 70 eroi locali, căzuţi în cele două războaie mondiale.

După 1990 parohia noastră a intrat în posesia unor terenuri agricole, 2 ha pe raza comunei şi 5,3 hala Verneşti, date în arendă, s-a lărgit prin cumpărare cimitirul aflat lângă biserică, acum având 7205mp, iar lăcaşul de cult (200mp suprafaţă construită) se află în mijlocul unui teren de 2085mp.

Prima biserică din satul Zărneşti de Slănic de care se face pomenire în documente încă din anul 1779, era situată în satul Vlădeni, dincolo de râul Slănic, la poalele dealului, unde se află o mică aşezare umană veche, ferită de invazii migratoare. După tradiţie, se consideră că această biserică de lemn, a fost construită la rândul său pe temelia altei biserici mai vechi, arsă de turci.

Unul din ctitorii de seamă ai aceste biserici a fost Jupân Apostol Parlat, al cărui nume a fost inscripţionat pe clopot şi pe un potir.

Profesorul Stan Ghe. Cernătescu, afirmă în autobiografia sa că Gheorghe Căldăruşanu, tatăl lui, a slujit la această biserică în calitate de dascăl.

Din cauza alunecărilor de teren, această biserică a fost ameninţată cu prăbuşirea.

În anul 1881 este demolată şi strămutată în Zărneştii-de-Slănic, la şosea, unde satul era în plină dezvoltare, pe un teren mai înalt şi stabil, anume ales pentru a da acestui locaş de închinăciune un aspect dominant. Pe la 1907, în imediata vecinătate a bisericii se construieşte şi şcoala. Această biserică din lemn este mai spaţioasă. Forma sa iniţială se păstrează şi astăzi, în condiţii bune, urmare a măsurilor permanente de întreţinere.

Localnicii comunei noastre organizează în fiecare an, cu ocazia zilei de 27 iulie – Sfântul Mucenic Pantelimon – o sărbătoare câmpenească cu târg și muzică populară.

Până în prezent nu s-au tipărit periodice (reviste) în cadrul parohiei noastre.

Parohia Zărnești își desfășoară activitatea liturgică în biserica de lemn cu hramul ,,Sfinții împărați Constantin și Elena, ridicată în anul 1881, în plan treflat, cu două turle mici la pronaos și o turlă mare centrală.

Pisania, aflată la intrarea în biserică, consemnează momentele cele mai importante şi faptele de seamă. Redăm în continuare fragmente mai importante: „Acest sfânt şi dumnezeiesc locaş cu hramul Sf. împăraţi Constantin şi Elena… a fost ridicat din temelie pe acest loc, cu sprijinul robilor lui Dumnezeu Pr. Gheorghe Popescu, Caloian Lungu, Matei Şercăianu, Stanciu Oancea, Dumitru Vasile, Dumitru Voicu, Ion Ungureanu, Radu Iordache, Ene Urs, Ion Urs, Petre Ionescu, Gh. Dumitrescu, Samoilă Nicolae, Spiridon Moise, Enache Dumitru…“.

Tot în anul 1881 se execută pictura de către pictorul Dumitru Theodorescu, ucenicul marelui şi vestitului Tătărăscu, episcop al Buzăului fiind P. Sf. INOCHENŢIE.

În decursul anilor, cu aceeaşi grijă şi dragoste, enoriaşii acestei parohii au făcut reparaţii, consolidări, restaurări şi adăugiri după cum urmează:

-în 1931, acoperişul din şindrilă este înlocuit cu tablă galvanizată, în 1934, pictura este restaurată prin grija lui Gheorghe Scarlat Ilie cu soţia sa Păuna, iar  în 1950 s-a făcut consolidarea cu o temelie exterioară din beton;

– în 1954, a fost refăcută pictura, de către pictorul local Hanganu Ştefan şi soţia sa Paulina, cu ajutorul enoriaşilor. La 14 noiembrie, în prezenţa P. Sf. Sale Dr. Antim Angelescu, episcop al Buzăului, s-a făcut târnosirea – slujitori ai bisericii fiind Pr. Nicolae Diaconu şi Pr. Teofil Dumitrescu iar cântăreţi Tudorancea Nicolae şi Popa Vasile;

– în 1970, la îndemnul Pr. Teofil Dumitrescu, prin obolul unui mare număr de credincioşi, s-a construit pridvorul, care a fost pictat gratuit de acelaşi pictor – Ştefan Hanganu în anul 1973;

– preotul Popa Constantin, continuând tradiţia bună şi exemplul înaintaşului său Pr. Teofil Dumitrescu, ajutat financiar de un mare număr de credincioşi, construieşte o nouă clopotniţă (1989)

– prin 1997, aspectul interior al bisericii se îmbunătăţeşte vizibil prin refacerea picturii de către pictorul local Cârstea Aurel, înlocuirea catapeteasmei şi a stranelor (care prezintă sculpturi ornamentale cu motive vegetative pe lemn de stejar), ca urmare a unui incendiu oprit la timp de enoriaşi înainte să se extindă la restul bisericii;

– conform normelor Uniunii Europene şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, s-a construit o capelă mortuară iluminată electric şi amplasată deasupra osuarului din curtea bisericii, respectând toate normele legale, între anii 2009-2011, în perioada în care paroh a fost Pr. Popa-Mereu Costin-Teofil.

Preoţii slujitori au fost: Ene – preotul, Anastase – preotul, Radu -preotul, la biserica din Vlădeni; Gh. Popescu –preotul -ctitorul principal al bisericii actuale – (1881); Pr. Ioan Ionescu.

La începutul sec. XX, Pr. Constantin Şerpoianu – 1921-1923, Pr. Traian Costea – 1923-1930, Pr. Nicolae Diaconu – 1930-1966, Pr. Teofil Dumitrescu – 1946-1980, Pr. Constantin Popa -după 1980 care activează aici şi astăzi, 2006-2011 Pr. Costin-Teofil Popa-Mereu, iar din mai 2011 paroh este Pr. Mihai Popa, transferat de la parohia Izvorul Dulce II, comuna Beceni.

Parohia Zărneşti are trei salariaţi: un preot cu normă întreagă (Pr Constantin Popa, născut la data de 05.06.1948, văduv, trei copii: Iulia, Gabriela, pr Popa Mereu Costin Teofil, parohia Potoceni, doi nepoţi, hirotonit la data de 06 decembie 1971, pe seama parohiei Câmpeni, transferat la în anul 1972 Mărgineanu și Zărnești în anul 1980), paroh fiind Pr. Mihai Popa, născut la 11 decembrie 1978, căsătorit (Lucia), doi copii (Maria Andreea) şi (Ştefania Teodora), hirotonit diacon la data de 17 decembrie 2006, iar preot 24 decembrie 2006, numit la 01 ianuarie 2007 la  Parohia Izvorul Dulce II, comuna Beceni, transferat la 01 mai 2011 la parohia Zărneşti, profesor titular de religie la Școala Gimnazială Cernătești, cu grad didactic definitivat, dar şi un cântăreţ bisericesc necalificat( Şercăianu Constantin).

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: